Úvod Blog Grilujte po celý rok, klidně i v zimě. Jak na to?

Grilujte po celý rok, klidně i v zimě. Jak na to?

24. 11. 2020 Rady a tipy

Jestli jste ještě nezkusili zimní grilovačku, o hodně přicházíte. Zatímco v létě je pobyt u grilu kvůli horku spíš nutným zlem mezi chystáním surovin a mlaskáním nad plnými talíři, v zimě je to jiné. S přípravou jídla si můžete dát na čas, protože gril vás krásně zahřeje. Ale co grilovat v zimě? A liší se postup od letního grilování? To vše se dozvíte v dnešním článku.

Rozdíly v letním a zimním grilování. Na co si dát pozor?

Jak jsme si už řekli v úvodu, pobyt u grilu je v zimě mnohem příjemnější. Možná se vám k němu dokonce nahrnou další členové rodiny, zatímco v létě se drží raději dál s ledovým drinkem, nebo melounem v ruce. Gril se v zimě o něco déle roztápí, proto buďte trpěliví. Každopádně rozehřátí plynového grilu je i v mrazech otázkou pár minut. V zimě oceníte gril s teploměrem – budete mít hned jasno, jestli už je rozpálený. 

Příprava pokrmů na grilu se v zimě může prodloužit, proto je nejlepší mít gril s poklopem. Díky němu teplý vzduch proudí rovnoměrně a nevznikají velké výkyvy teplot, takže jídlo bude rychleji hotové a nestane se, že se část masa už skoro pálí a ta druhá je ještě syrová. Víko otevírejte jej jen když je to nutné, chrání pokrmy i před deštěm a sněhem.

Plynový gril s víkem a bočními hořáky
Plynový gril Campingaz Master 3 Series LXS Black Edition s víkem a bočními hořáky

Nezapomeňte dbát na bezpečnost. V zimě nosíme bundy, šály a čepice, které jsou často ze syntetických materiálů. Sice vás pěkně zahřejí, ale oheň si s nimi rozumí víc než bychom chtěli. Proto raději spoléhejte na teplo z grilu a přes bundu si natáhněte bavlněnou zástěru, která nechytne. Gril umístěte do závětří z dosahu hořlavých předmětů. Obujte si pevné zimní boty. Pokud jsou velké mrazy a váš gril stojí přímo na zemi, dejte si pod nohy izolující podložku. Použijte třeba starý koberec, nebo dřevěnou desku.

TIP: Přečtěte si článek o bezpečnosti při grilování. Najdete v něm další rady, díky kterým vaše grilování proběhne hladce bez katastrof.

Ve zkratce: zásady zimního grilování

  • Používejte víko grilu pro zachování teploty a otevírejte jej co nejméně,
  • vyhraďte si čas, rozpálení grilu a příprava jídla může trvat déle,
  • myslete na bezpečnost – oblečte se tak, aby nehrozilo vzplanutí syntetických oděvů,
  • propanbutanové lahve k plynovým grilům nenechávejte na mrazu.  

Pokud se vám nechce vytahovat velký gril, práci dobře odvede i přenosný gril. Pokud ten váš nemá víko, grilujte alespoň pod střechou.

Grilování v zimě

Co grilovat v zimě? Vsaďte na syté a horké pokrmy

Letní grilování se nese v duchu „Hlavně rychle!“. V zimě si užijete pomalejší grilování, třeba metodou barbecue. Mnohem více si vychutnáte horké pokrmy. Jen si vzpomeňte na všechny dobroty, které jsou k dostání na vánočních trzích. Velkou část z nich si můžete připravit v pohodlí domova a uspořádat soukromé hodování s přáteli a rodinou.

příslušenstvím k plynovým grilům se můžete pustit i do vaření guláše, zelňačky, nebo silných asijských polévek. K tomu využijte litinový hrnec a wok pánev. K zimnímu období patří tučnější pokrmy, které zasytí. Co se týká masa, vedle nesáhnete s bůčkem, nebo zvěřinou. Jako přílohu upečte brambory, nebo ugrilujte kukuřici. Pokud vám ještě zbyly dýně z podzimu, šup s nimi na rošt! Oblíbenou zimní lahůdkou jsou také grilované sýry, ať už hermelín, nebo oštiepok.

TIP: Potřebujete jídlo udržet teplé, než se sejdou hosté a než budou hotové všechny chody? Zabalte jej do alobalu, nebo využijte termo misky, které teplotu udrží. 

Svařák k zimnímu grilování? No jasně!

Svařák k zimnímu a předvánočnímu období zkrátka patří a u venkovního grilování by neměl chybět. Pokud jste si pořídili gril s bočními hořáky na ohřev omáček, máte vyhráno! Svařák, punč, nebo grog uvařte na něm. Nebo si vezměte na pomoc pořádný litinový hrnec, kterému neublíží horko. Pokud ani ten nemáte, nachystejte si horký nápoj alespoň do termosky s sebou.

Svařené víno

Recept na svařák

  • lahev vína (stačí stolní, přívlastkových by na ohřívání byla škoda, můžete použít červené i bílé),
  • ovoce – jablko, pomeranč, citron, kousek zázvoru, sušené rozinky,
  • koření – 2 ks skořice, 5 ks hřebíčku, volitelně badyán, muškátový oříšek
  • cukr.

Ingredience a množství cukru závisí hlavně na vašich chutích. Množství vína znásobte dle potřeby. Koření můžete dát do látkového pytlíku, ať ho po uvaření vytáhnete naráz. Společně s nakrájeným ovocem a nastrouhaným zázvorem ho vložte do hrnce, zalijte vínem a zahřívejte. V průběhu ochutnejte a dle potřeby přidejte cukr. Stáhněte svařák z ohně ještě před bodem varu, až se začne se tvořit bílá pěna. Kdybyste víno nechali vařit (už na teplotu cca 72 °C a více), vypařil by se alkohol. Zahřívací efekt svařáku by pak nebyl takový. :) Pytlík s kořením vyjměte a rozlejte svařák do sklenic, nebo hrnků. Dobrou chuť! 

Další inspiraci na zimní horké nápoje najdete třeba na blogu Kuchařka pro dceru, například recepty na svařák, punč a glögi, nebo zkuste svařené víno s brandy podle Kitchen Story. 

Zpět na blog

Další úlovky z blogu
Prakticky i zábavně ze světa nábytku a zahrady

Únorové tipy na značkové grily Campingaz

Máte rádi chvíle u otevřeného ohně, dobrodružství pod stanem, grilované speciality nebo tradiční opékání špekáčků? Připravili jsme pro vás TOP 5 produktů pro grilovací sezónu 2022! Kontaktní plynové grily vytvoří dominantu vaší zahrady a otevřené ohniště se stane příjemným elementem pro romantické…

Celý článek

Rady a tipy 14. 02. 2022

Seznamte se s nejmodernější technologií Campingaz

Nové plynové grily 3 a 4 series pro dosažení ještě chutnějších výsledků při grilování. Chytré, inovativní a moderní – přesně tato superlativa vystihují novou řadu, která promění všední grilování v exkluzivní zážitek. CAMPINGAZ PLYNOVÝ GRIL SERIES 3 PREMIUM S Insta clean aqua Rychlé a…

Celý článek

Rady a tipy 26. 01. 2022

Jak vyčistit zahradní gril před sezónou. Známe všechny fígle

Sezóna grilování se pomalu blíží. Už se taky těšíte, až vyměníte plotnu v kuchyni za rozpálený rošt? Dříve, než se na to vrhnete, nezapomeňte, že před zahájením grilovacích večerů pořádně vyčistit gril. Jak na to? To se dozvíte v dnešním článku. Vybavení pro čištění zahradního grilu Čištění grilu…

Celý článek

Rady a tipy 10. 02. 2021

Pět rad pro správné zazimování zahradního grilu

Sezóna grilování se pomalu chýlí ke konci a se zahradním úklidem nastává čas taky na uschování grilu. Říkáte si, že jej necháte stát na zahradě přes zimu? Na to prosíme rychle zapomeňte a zjistěte, jak správně skladovat plynový gril mimo sezónu. Proč se správným uschováním grilu vůbec zabývat?…

Celý článek

Rady a tipy 04. 11. 2020