Úvod Blog Víte, co znamená zkratka BBQ?

Víte, co znamená zkratka BBQ?

19. 07. 2018 Rady a tipy

Slyšeli jste někdy o BBQ neboli barbecue a nejste si jisti, co přesně to znamená? Rádi vás s významem této kulinářské techniky seznámíme, a navíc přidáme vynikající recept na domácí barbecue omáčku, po které se při grilování jen zapráší.

Co je to barbecue?

Barbecue, zkratkou BBQ, je druh grilování, který pochází z tradiční indiánské kuchyně a svou oblibu si získalo hlavně na jihu USA (Texas, Kansas atd.) a v Austrálii. Opravdové barbecue spočívá v dlouhé tepelné úpravě masa při nízké teplotě za přítomnosti kouře. Při jeho přípravě se nejčastěji využívají brikety, dřevěné uhlí, nebo speciální dřevo na uzení.

Při BBQ se často využívají různé omáčky a marinády, které v historii sloužily především k tomu, aby se čerstvé maso v horku nezkazilo. Nyní jsou s barbecue grilováním neodmyslitelně spjaty, protože pokrmům dodají vynikající chuť a vůni.

griovane-jehneci

Barbecue je zpravidla velkou venkovní společenskou a rodinnou událostí plnou hudby a veselí. Hostitelská rodina se stará o přípravu jídla a o chod barbecue party, hosté přinesou pití, přílohy, či malé dárky, ale nikdy ne vlastní naložené maso, protože podle zvyklostí by tím dali najevo, že nemají o hostitelovy pokrmy zájem.

Rozdíl mezi grilování a barbecue

Možná si říkáte, jaký je vlastně rozdíl mezi barbecue a naším klasickým grilováním. Při grilování se maso, či zelenina opékají při vyšší teplotě a velmi rychle, zpravidla na přímém ohni, zatímco při barbecue příprava trvá o poznání déle a suroviny se opékají v kouři na nepřímém ohni. Při grilování volíme menší kusy – steaky, ryby, nakrájenou zeleninu, a pro barbecue jsou ideální velké kusy – kuře vcelku, žebírka, plec s kostí vcelku, sele atd.

BBQ omáčka, kterou si zamilujete

Přípravu lahodné BBQ omáčky zvládnete v pohodlí domova bez nákupu zbytečně předražených a ne tak dobrých omáček ze supermarketu. Receptů najdete nespočet, my jsme si vybrali ten podle Menu domů, ke kterému na jejím blogu najdete i instruktážní video.

Potřebovat budete 2 lžíce olivového oleje, 6 stroužků česneku, 500 g pasírovaných rajčat, 1 lžíci hrubozrnné hořčice, 3 lžíce uzené papriky, 1 dl výpeku z vařených žeber, 2 kostičky 85 % čokolády, 200 ml suchého cideru, 2 lžíce vinného octa, 2 lžíce worcesteru a pepř, sůl a případně cukr. Vše smíchejte ve vyhřátém hrnci. Omáčku můžete skladovat v lednici.

Zpět na blog

Další úlovky z blogu
Prakticky i zábavně ze světa nábytku a zahrady

Zdravé grilování s technologií RBS

Grilování k létu neodmyslitelně patří, ale způsob, kterým griluje většina Čechů, moc nepřeje perfektní postavě do plavek. Bez ohledu na kalorie je častá také konzumace připáleného masa a tuk odkapávající na žhavé dřevo, či uhlí. Chcete zamávat nezdravému grilování? Pokud ano, rádi vás seznámíme…

Celý článek

Rady a tipy 08. 08. 2018

Jaké maso na gril? Steaky, ryby, nebo libové masíčko?

Sezóna grilování je v plném proudu a na grilu přistávají uzeniny, steaky, ryby i zelenina. Chcete se dovědět něco více o grilování masa? Potom je tady pro vás tento článek, ve kterém se budeme věnovat výběru masa vhodného na gril. Dobrý steak je tak trochu věda Chutný a šťavnatý steak vzniká…

Celý článek

Rady a tipy 02. 08. 2018

Grilujeme na plynu, grilujeme rychle a bez kouře

Zvažujete pořízení nového grilu a nejste si jisti, který typ vybrat? Rádi vám představíme zahradní grily na plyn, které u nás v Česku ještě nejsou tolik rozšířené, jako ty na dřevo a uhlí, ale jejich nákup rozhodně stojí za úvahu. Plynové grily mají spoustu výhod. Jakých? To si povíme v tomto…

Celý článek

Rady a tipy 23. 07. 2018

Nový seriál: Grilování v Evropě

Že je grilování je oblíbenou volnočasovou aktivitou v České republice víme. Pravidelně doma griluje více než třetina Čechů a naše menu je směsicí nápadů a receptů z celého světa. Máte přehled o tom, jak jsou na tom ostatní evropské země? Náš nový seriál se bude zabývat grilováním, oblíbenými…

Celý článek

Rady a tipy 20. 06. 2018