Úvod Blog Zelenina z vlastní zahrádky je ideální na gril

Zelenina z vlastní zahrádky je ideální na gril

15. 06. 2019 Rady a tipy

Holdujete při grilování hlavně masu a uzeninám? Zkuste letos něco nového. Se zeleninou se dá na grilu krásně kouzlit a vzniknou skvělá jídla, která si zamiluje celá vaše rodina.

Druhy zeleniny vhodné na grilování

Ne každá zelenina si s grilem rozumí. Je ale několik druhů, se kterými určitě nešlápnete vedle a skvěle si pochutnáte – o to více, pokud máte k dispozici vlastní zeleninu ze zahrádky. Pokud chcete zeleninovou přílohu, která bude za pár minut hotová, vsaďte na cuketu či lilek, papriku, cibuli, rajčata (nejlépe cherry vcelku) a žampiony. Těmto druhům stačí přibližně desetiminutový pobyt na grilu a mohou rovnou na talíř.

Trochu více času potřebují, ale o to více parády udělají brambory, či kukuřice. Pokud se chcete vytáhnout neobvyklými chutěmi, zařaďte do svého repertoáru třeba dýni, batáty, celer, či mrkev a přihoďte k nim celou hlavičku česneku.

Zásady grilování zeleniny

Druhy vhodné na gril jsme si vybrali. Zeleninu omyjte, osušte a nakrájejte na podobně velké kusy. Cukety a lilek neloupejte. Kukuřici i brambory můžete předem krátce povařit.

Mezi kuchaři se liší názory na to, zda zeleninu nakládat do marinády, zda ji předem solit, nebo ne. My doporučujeme grilovanou zeleninu ochutit až na talíři. Před grilováním zeleninu jen lehce zakápněte olejem. Olej můžete ozvláštnit přidáním trochy koření. Za originální chutí nechoďte pro grilovací koření, ale sáhněte po jednotlivých druzích, doporučujeme tymián, rozmarýn, či oregano.

Před přípravou rozpalte gril na maximum a zeleninu grilujte co nejkratší dobu, ale intenzivně. Tímto způsobem nepřijdete o vitamíny, kterých je zelenina plná. Dbejte na to, aby se zelenina nespálila, ale na grilu vydrží opravdu hodně. Pro jednodušší přípravu používejte grilovací misky, pánev na grilování, nebo vytvořte zeleninové špízy.

Na talíři přidejte sůl, díky které pustí zelenina šťávu až při servírování a na grilu se nevysuší. Na závěr ochuťte trochu pepře, který by se na grilu spálil. Dobrou chuť!

Zpět na blog

Další úlovky z blogu
Prakticky i zábavně ze světa nábytku a zahrady

Únorové tipy na značkové grily Campingaz

Máte rádi chvíle u otevřeného ohně, dobrodružství pod stanem, grilované speciality nebo tradiční opékání špekáčků? Připravili jsme pro vás TOP 5 produktů pro grilovací sezónu 2022! Kontaktní plynové grily vytvoří dominantu vaší zahrady a otevřené ohniště se stane příjemným elementem pro romantické…

Celý článek

Rady a tipy 14. 02. 2022

Seznamte se s nejmodernější technologií Campingaz

Nové plynové grily 3 a 4 series pro dosažení ještě chutnějších výsledků při grilování. Chytré, inovativní a moderní – přesně tato superlativa vystihují novou řadu, která promění všední grilování v exkluzivní zážitek. CAMPINGAZ PLYNOVÝ GRIL SERIES 3 PREMIUM S Insta clean aqua Rychlé a…

Celý článek

Rady a tipy 26. 01. 2022

Jak vyčistit zahradní gril před sezónou. Známe všechny fígle

Sezóna grilování se pomalu blíží. Už se taky těšíte, až vyměníte plotnu v kuchyni za rozpálený rošt? Dříve, než se na to vrhnete, nezapomeňte, že před zahájením grilovacích večerů pořádně vyčistit gril. Jak na to? To se dozvíte v dnešním článku. Vybavení pro čištění zahradního grilu Čištění grilu…

Celý článek

Rady a tipy 10. 02. 2021

Grilujte po celý rok, klidně i v zimě. Jak na to?

Jestli jste ještě nezkusili zimní grilovačku, o hodně přicházíte. Zatímco v létě je pobyt u grilu kvůli horku spíš nutným zlem mezi chystáním surovin a mlaskáním nad plnými talíři, v zimě je to jiné. S přípravou jídla si můžete dát na čas, protože gril vás krásně zahřeje. Ale co grilovat v zimě? A…

Celý článek

Rady a tipy 24. 11. 2020