Úvod Blog Jaké maso na gril? Steaky, ryby, nebo libové masíčko?

Jaké maso na gril? Steaky, ryby, nebo libové masíčko?

02. 08. 2018 Rady a tipy

Sezóna grilování je v plném proudu a na grilu přistávají uzeniny, steaky, ryby i zelenina. Chcete se dovědět něco více o grilování masa? Potom je tady pro vás tento článek, ve kterém se budeme věnovat výběru masa vhodného na gril.

Dobrý steak je tak trochu věda

Chutný a šťavnatý steak vzniká dávno před tím, než si jej donesete domů z obchodu. Proto věnujte pozornost tomu, kde maso nakupujete – čím kvalitnější bude surovina, tím lepší bude hotový pokrm. Často se u grilu setkáváme s kuřecím, či vepřovým masem, které jsou na přípravu poměrně jednoduché.

Nebojte se ale i hovězího, jde o velmi zdravé maso, které skvěle chutná a steaky z něj sklízí největší obdiv. Dobrý řezník vám rád poradí, který kus vybrat. Maso musí být čerstvé, z dobrého chovu, dostatečně vyzrálé a nejlépe od nás z České republiky, abychom podpořili místní trhy. Hovězí se dělí na přední a zadní. Na steaky se většinou používá to zadní.

grilování steaky

Pokud toužíte po libovém kousku masa, sáhněte po svíčkové (filletmignon), nízkém roštěnci (striploin steak), či hovězím pupku (flank steak). Těmi nejšťavnatějšími kusy, které jsou prorostlé, je vysoký roštěnec (rib eye steak) a hovězí krk (chuckroll).

Které ryby se hodí na gril?

Příprava grilovaných ryb je rychlá a jednoduchá, proto se nebojte ryby na grilu vyzkoušet. Základem je koupit čerstvou rybu – ta má lesklé a vypouklé oko, voní vodou (ne rybinou) a je lehce pokrytá slizem. Má červené nebo fialové žábry, nesmí být zašedlé. Čerstvá ryba vydrží v lednici až 4 dny, zbytečně ji nemučte mrazákem.

grilované ryby

Ryba vždy chutná lépe ugrilovaná v celku než samotný filet, který se může lehce vysušit. Čerstvou rybu nemusíte zbytečně moc kořenit, bohatě postačí hrubozrnná sůl, kvalitní olej a bylinky. Marinádu můžete doplnit máslem a na rybu pokapat šťávou z citronu, či limetky, nebo kolečka citrusů vložit rovnou dovnitř ryby.

Na českých grilech se nejčastěji objevují pstruzi a makrely. Mořské ryby mají méně kostí a jsou zdravější, protože nejsou tak tučné. Sladkovodní jsou pro nás lépe stravitelné a s pstruhem moc starostí není. Pokud šikovně vytáhnete páteř, téměř všechny kosti jsou pryč. Zkuste experimentovat – co takhle si připravit na grilu lososa, pražmu, candáta, nebo kapra?

Zpět na blog

Další úlovky z blogu
Prakticky i zábavně ze světa nábytku a zahrady

Zdravé grilování s technologií RBS

Grilování k létu neodmyslitelně patří, ale způsob, kterým griluje většina Čechů, moc nepřeje perfektní postavě do plavek. Bez ohledu na kalorie je častá také konzumace připáleného masa a tuk odkapávající na žhavé dřevo, či uhlí. Chcete zamávat nezdravému grilování? Pokud ano, rádi vás seznámíme…

Celý článek

Rady a tipy 08. 08. 2018

Grilujeme na plynu, grilujeme rychle a bez kouře

Zvažujete pořízení nového grilu a nejste si jisti, který typ vybrat? Rádi vám představíme zahradní grily na plyn, které u nás v Česku ještě nejsou tolik rozšířené, jako ty na dřevo a uhlí, ale jejich nákup rozhodně stojí za úvahu. Plynové grily mají spoustu výhod. Jakých? To si povíme v tomto…

Celý článek

Rady a tipy 23. 07. 2018

Víte, co znamená zkratka BBQ?

Slyšeli jste někdy o BBQ neboli barbecue a nejste si jisti, co přesně to znamená? Rádi vás s významem této kulinářské techniky seznámíme, a navíc přidáme vynikající recept na domácí barbecue omáčku, po které se při grilování jen zapráší. Co je to barbecue? Barbecue, zkratkou BBQ, je druh…

Celý článek

Rady a tipy 19. 07. 2018

Nový seriál: Grilování v Evropě

Že je grilování je oblíbenou volnočasovou aktivitou v České republice víme. Pravidelně doma griluje více než třetina Čechů a naše menu je směsicí nápadů a receptů z celého světa. Máte přehled o tom, jak jsou na tom ostatní evropské země? Náš nový seriál se bude zabývat grilováním, oblíbenými…

Celý článek

Rady a tipy 20. 06. 2018