Úvod Blog Jak vychytat hamburgery na grilu

Jak vychytat hamburgery na grilu

17. 07. 2020 Rady a tipy

Taky se celý rok těšíte na grilovací sezónu? Letos si ji můžete užívat ještě více, protože počasí grilování přeje, takže se u něj tolik nezapotíte. A to ani pokud se pustíte do vynikajících hamburgerů – s našimi tipy je totiž zvládnete levou zadní. Společně si projdeme všechny suroviny, které činí tuto americkou dobrotu neodolatelnou a samozřejmě nevynecháme ani postup, jak si burgery připravit v pohodlí domova.

Základem je šťavnaté maso. Nebo něco jiného?

Nebudeme si nalhávat, že by burger mohl být dietním jídlem. Jeho základem je kvalitní maso, které je spíše tučnější (alespoň 20 %), jedině tak bude dostatečně šťavnaté. Klasikou je nahrubo mleté hovězí – nejlepší volbou je přední, které si umelete sami doma. Pokud máte dobré maso, není třeba jej výrazně dochucovat – placku stačí před položením na gril lehce osolit a opepřit. Pro ozvláštnění můžete přidat najemno nakrájenou cibulku, česnek, trochu hořčice, nebo worcester. Doporučujeme to nepřehánět, protože o to více si pak můžete vyhrát s dalšími ingrediencemi a chutě se nebudou bít.

Jaké jsou další možnosti? Burgery nejsou vždy stejné, mleté hovězí můžete zaměnit za jiný druh masa, nebo dokonce připravit hamburger bez masa. Za vyzkoušení stojí:

  • trhané maso (může být hovězí, vepřové i kuřecí, připravíte si jej předem a pak jen navrstvíte na opečenou housku s dalšími surovinami),
  • sýry (vynikající je například halloumi)
  • houby (žampion portobello padne do burgerové žemle jako ulitý),
  • alternativy masa (obchody se začínají plnit veganskými a vegetariánskými alternativami, které mohou být zajímavým zpestřením jídelníčku).

 Grilování hamburgerů

S dobrou žemlí máte téměř vyhráno

Další důležitou součástí hamburgeru je houska, žemle, či bulka. Bez problémů je seženete v každém supermarketu, ale pokud se chcete blýsknout (a sebevědomě čelit otázkám, zda je houska domácí), můžete si předem upéct vlastní. Výborný recept najdete třeba na blogu Kitchenette, nebo mrkněte na extra vychytané s prefermentem, či kváskem od Maškrtnice.

Nezapomeňte na okurku! Zelenina dodá burgeru křupavost

Do správného hamburgeru patří zelenina. Fantazii se meze nekladou, ale pokud se držíte spíše tradičních postupů, vystačíte si s ledovým salátem, rajčetem a nakládanou okurkou. Doladit jej můžete čerstvou, či restovanou cibulkou, nebo ledový salát vyměnit za jakýkoli jiný. Zelenina nemusí být vždy syrová – zkuste ugrilovat třeba cuketu, lilek, nebo papriku a přidat je do burgeru, hosté budou nadšeni.

Kromě zeleniny můžete burger obohatit o další ingredience, jako je plátek sýra (třeba čedaru, nebo nivy), či opečená slanina. V některých restauracích na menu najdete třeba burger s restovanou hruškou, nebojte se experimentovat!

Originální dresingy dovedou burger k dokonalosti

A jsme téměř na konci. Teď už to jen završit dobrým dresingem. Klasikou je „americký dresing“ (majonéza a kečup), nebo barbecue omáčka. I v této oblasti můžete stále zkoušet nové kombinace a pokaždé vykouzlit jinou chuť. Vyzkoušejte třeba dresing z dijonské hořčice, nebo česnekový.

CAMPINGAZ Plynový gril 2 Series RBS LX

Postup: jak na vynikající hamburger na grilu?

Postup přípravy burgeru z hovězího masa:

  1. Všechny ingredience si předem nachystejte, ať můžete hamburgery podávat co nejdříve po ugrilování masa.
  2. Z mletého hovězího masa vytvořte placky o trochu větší než žemle. Uprostřed udělejte důlek, aby se maso na grilu nezkroutilo. Placky lehce osolte, opepřete a potřete olejem.
  3. Masové placky položte na rozpálený gril a lehce přitlačte. Počkejte, až se propečou cca do poloviny (to může trvat asi 4 minuty, záleží na druhu a tloušťce masa) a poté je otočte – ne dříve, mohly by se potrhat.
  4. Po otočení masa na rošt přidejte rozpůlené žemle řeznou stranou dolů. Pokud do burgeru přidáváte sýr, dejte jej na maso ještě na grilu, krásně se rozteče.
  5. Až je maso hotové, položte jej na talíř a nechejte chvíli odpočinout, mezitím se můžete pustit do přípravy zbytku burgeru.

Postup vrstvení burgeru:

  1. Na spodní část žemle položte list salátu, který zajistí, že se pečivo nerozmočí. To oceníte obzvlášť u toho kupovaného, které má tendenci se rozpadat. Pevnější housku můžete už ve spodní vrstvě potřít dresingem.
  2. Na salát dejte maso (se sýrem, pokud je součástí).
  3. Na maso přijde zelenina, nakonec dresing a horní část žemle.

A jak hamburger jíst? I když existují „osvědčené“ postupy, máme za to, že k dobrému burgeru zašpinění prostě patří. V soukromí vlastní zahrady to naštěstí nemusíte řešit a můžete si jej vychutnat s plnou parádou, i když to možná odnese tričko, nebo kalhoty. Dobrou chuť!

Zpět na blog

Další úlovky z blogu
Prakticky i zábavně ze světa nábytku a zahrady

Únorové tipy na značkové grily Campingaz

Máte rádi chvíle u otevřeného ohně, dobrodružství pod stanem, grilované speciality nebo tradiční opékání špekáčků? Připravili jsme pro vás TOP 5 produktů pro grilovací sezónu 2022! Kontaktní plynové grily vytvoří dominantu vaší zahrady a otevřené ohniště se stane příjemným elementem pro romantické…

Celý článek

Rady a tipy 14. 02. 2022

Seznamte se s nejmodernější technologií Campingaz

Nové plynové grily 3 a 4 series pro dosažení ještě chutnějších výsledků při grilování. Chytré, inovativní a moderní – přesně tato superlativa vystihují novou řadu, která promění všední grilování v exkluzivní zážitek. CAMPINGAZ PLYNOVÝ GRIL SERIES 3 PREMIUM S Insta clean aqua Rychlé a…

Celý článek

Rady a tipy 26. 01. 2022

Jak vyčistit zahradní gril před sezónou. Známe všechny fígle

Sezóna grilování se pomalu blíží. Už se taky těšíte, až vyměníte plotnu v kuchyni za rozpálený rošt? Dříve, než se na to vrhnete, nezapomeňte, že před zahájením grilovacích večerů pořádně vyčistit gril. Jak na to? To se dozvíte v dnešním článku. Vybavení pro čištění zahradního grilu Čištění grilu…

Celý článek

Rady a tipy 10. 02. 2021

Grilujte po celý rok, klidně i v zimě. Jak na to?

Jestli jste ještě nezkusili zimní grilovačku, o hodně přicházíte. Zatímco v létě je pobyt u grilu kvůli horku spíš nutným zlem mezi chystáním surovin a mlaskáním nad plnými talíři, v zimě je to jiné. S přípravou jídla si můžete dát na čas, protože gril vás krásně zahřeje. Ale co grilovat v zimě? A…

Celý článek

Rady a tipy 24. 11. 2020