Úvod Blog Jak grilovat bezpečně

Jak grilovat bezpečně

05. 02. 2018 Rady a tipy

Protože je grilování spojeno s ohněm a horkem, je potřeba při něm dávat pozor. Ale není jediným nebezpečím, které nám hrozí. To vzniká také při spalování tuku, který kape z potravin do ohně a tím se tvoří karcinogenní látky. Shrňme si základy bezpečného grilování, abychom dostatečně ochránili sami sebe i naše okolí.

Pozor na okolí

Jelikož je gril rozpálený, buďte opatrní na sebe i lidi kolem. Zvýšenou pozornost věnujte dětem. Vysvětlete jim nebezpečí popálení a hlídejte je, aby se grilu nedotýkaly, nepobíhaly kolem a nevystavovaly se nebezpečí.

Gril umístěte na bezpečné místo, aby byl stabilní a v dostatečné vzdálenosti od posezení, stromů a dalších objektů na zahradě.

Pořiďte si ochranné rukavice proti teplu a nářadí na grilování s dostatečně masivními držátky. Gril používejte jen podle návodu na běžné grilování, zbytečně neexperimentujte s ohněm nebo plynem.

Udržujte gril čistý

O udržování grilu jsme psali speciální článek. Jde ale o důležité téma, proto patří i sem. Vždy je potřeba grilovat na vyčištěném grilu a zejména roštu, na kterém ulpívají nečistoty při každé přípravě jídla, ty se připalují a stávají se nebezpečnými.

Pořiďte si vhodné čisticí prostředky, kartáč a obal.

Zásady zdravého grilování

Sepsali jsme ty hlavní zásady zdravého grilování, které by měl znát opravdu každý:

  • Používejte čerstvé suroviny.
  • Nepoužívejte stejné pomůcky na syrové a upravené potraviny.
  • Grilujte k okamžité spotřebě.
  • Vždy očistěte rošt před grilováním.
  • Vyberte vhodné palivo (uhlí, kokosové brikety).
  • Negrilujte v plamenech, ale nad žárem.
  • Nejezte spálené kousky jídla.
  • Nezapomeňte na zeleninu.
  • Vyhněte se uzeninám.

Už se těšíte, až grilování začne zase v plném proudu? Nezapomeňte myslet na to, že grilovat je potřeba bezpečně. Nejen dávat pozor, abyste se nepopálili, ale věnovat se také správné přípravě jídla. 

Zpět na blog

Další úlovky z blogu
Prakticky i zábavně ze světa nábytku a zahrady

Únorové tipy na značkové grily Campingaz

Máte rádi chvíle u otevřeného ohně, dobrodružství pod stanem, grilované speciality nebo tradiční opékání špekáčků? Připravili jsme pro vás TOP 5 produktů pro grilovací sezónu 2022! Kontaktní plynové grily vytvoří dominantu vaší zahrady a otevřené ohniště se stane příjemným elementem pro romantické…

Celý článek

Rady a tipy 14. 02. 2022

Seznamte se s nejmodernější technologií Campingaz

Nové plynové grily 3 a 4 series pro dosažení ještě chutnějších výsledků při grilování. Chytré, inovativní a moderní – přesně tato superlativa vystihují novou řadu, která promění všední grilování v exkluzivní zážitek. CAMPINGAZ PLYNOVÝ GRIL SERIES 3 PREMIUM S Insta clean aqua Rychlé a…

Celý článek

Rady a tipy 26. 01. 2022

Jak vyčistit zahradní gril před sezónou. Známe všechny fígle

Sezóna grilování se pomalu blíží. Už se taky těšíte, až vyměníte plotnu v kuchyni za rozpálený rošt? Dříve, než se na to vrhnete, nezapomeňte, že před zahájením grilovacích večerů pořádně vyčistit gril. Jak na to? To se dozvíte v dnešním článku. Vybavení pro čištění zahradního grilu Čištění grilu…

Celý článek

Rady a tipy 10. 02. 2021

Grilujte po celý rok, klidně i v zimě. Jak na to?

Jestli jste ještě nezkusili zimní grilovačku, o hodně přicházíte. Zatímco v létě je pobyt u grilu kvůli horku spíš nutným zlem mezi chystáním surovin a mlaskáním nad plnými talíři, v zimě je to jiné. S přípravou jídla si můžete dát na čas, protože gril vás krásně zahřeje. Ale co grilovat v zimě? A…

Celý článek

Rady a tipy 24. 11. 2020