Úvod Blog Grilované sýry, které si zamilujete

Grilované sýry, které si zamilujete

12. 01. 2018 Rady a tipy

Je mnoho způsobů, jak obměnit vaše menu při grilování. Jedním z nich je vyzkoušet kromě masa, uzenin a zeleniny také sýry. Mnohé děsí představa roztečeného sýra a špinavého grilu, který nejde vyčistit, ale nemusíte se bát. Při správném postupu a přípravě vytvoříte vynikající pokrm, který je zpravidla levnější než maso a chutná všem. Mimo to ním můžete pohostit i vegetariány.

Druhy sýrů vhodné na gril

I grilování sýrů má svá úskalí, protože ne všechny sýry, které na trhu najdete, se ke grilování hodí. Dobrou volbou je koupit sýr, který je dle obalu určený ke grilování, například hermelín nebo oštěpek. Součástí takových balení často bývá i koření, které k sýru nejlépe ladí, ale bývají někdy výrazně dražší než koupit sýr samotný. Je tedy na vás, jaké balení zvolíte.

Důležité je vědět, že nejvhodnější na grilování jsou sýry typu hermelín, camembert, kozí sýr, oštěpek, eidam, blaťácké zlato nebo tvarůžky.

Zásady správné přípravy

Před grilováním byste sýry měli alespoň hodinu nechat odpočinout v pokojové teplotě, abyste předešli teplotnímu šoku po položení na gril.

Nejběžnější způsob grilování sýrů je v alobalu. Sýry nikdy nerozřezávejte na půl za účelem je něčím naplnit – na grilu by se roztekly. Pro grilování volte dochucení pouze z vnější strany. Sýry můžete potřít marinádami či různými směsmi koření dle vaší chuti.

Jak na grilovaný hermelín

Hermelín je na grilu naprostou klasikou a určitě jste jej už někdy ochutnali. Pokud i vy chcete hermelín zařadit k vašim grilovacím specialitám, věřte, že jde o jedno z nejsnazších a nejrychlejších jídel, které můžete na grilu připravit.

Nejprve si připravte marinádu, kterou hermelín potřete. Můžeme doporučit směs olivového oleje a koření grilovaný sýr bez soli. Hermelín vytáhněte z krabičky a položte na připravený čtverec z pevného alobalu. Nikdy nepoužívejte ten, ve kterém je hermelín v krabičce zabalený! Ten není ke grilování vhodný. Potřete hermelín připravenou marinádou ze všech stran a pořádně zabalte do alobalu. Nezapomeňte jich přichystat několik, protože hermelíny ze stolu mizí rychlostí blesku.

Ideální je, pokud máte možnost nechat takto naložené sýry v lednici alespoň přes noc, ale pokud ne, nevadí. Hermelíny v alobalu vyskládejte na gril a opékejte alespoň 15-20 minut. V průběhu je můžete otočit. Jako přílohu zvolte pečivo nebo grilovanou zeleninu.

Další recepty na grilované sýry naleznete třeba na webu Svět potravin.

Dobrou chuť!

Zpět na blog

Další úlovky z blogu
Prakticky i zábavně ze světa nábytku a zahrady

Zdravé grilování s technologií RBS

Grilování k létu neodmyslitelně patří, ale způsob, kterým griluje většina Čechů, moc nepřeje perfektní postavě do plavek. Bez ohledu na kalorie je častá také konzumace připáleného masa a tuk odkapávající na žhavé dřevo, či uhlí. Chcete zamávat nezdravému grilování? Pokud ano, rádi vás seznámíme…

Celý článek

Rady a tipy 08. 08. 2018

Jaké maso na gril? Steaky, ryby, nebo libové masíčko?

Sezóna grilování je v plném proudu a na grilu přistávají uzeniny, steaky, ryby i zelenina. Chcete se dovědět něco více o grilování masa? Potom je tady pro vás tento článek, ve kterém se budeme věnovat výběru masa vhodného na gril. Dobrý steak je tak trochu věda Chutný a šťavnatý steak vzniká…

Celý článek

Rady a tipy 02. 08. 2018

Grilujeme na plynu, grilujeme rychle a bez kouře

Zvažujete pořízení nového grilu a nejste si jisti, který typ vybrat? Rádi vám představíme zahradní grily na plyn, které u nás v Česku ještě nejsou tolik rozšířené, jako ty na dřevo a uhlí, ale jejich nákup rozhodně stojí za úvahu. Plynové grily mají spoustu výhod. Jakých? To si povíme v tomto…

Celý článek

Rady a tipy 23. 07. 2018

Víte, co znamená zkratka BBQ?

Slyšeli jste někdy o BBQ neboli barbecue a nejste si jisti, co přesně to znamená? Rádi vás s významem této kulinářské techniky seznámíme, a navíc přidáme vynikající recept na domácí barbecue omáčku, po které se při grilování jen zapráší. Co je to barbecue? Barbecue, zkratkou BBQ, je druh…

Celý článek

Rady a tipy 19. 07. 2018