Úvod Blog Nejlepší zelenina na grilování

Nejlepší zelenina na grilování

22. 01. 2018 Rady a tipy

I když jsou maso a uzeniny stálicemi grilovací sezóny, skvělá je i grilovaná zelenina. Připravit ji můžete samotnou jako hlavní jídlo, nebo ji využít jako zdravější variantu přílohy místo pečiva. Zelenina připravená grilováním je mnohem chutnější než vařená nebo dušená, které mnoho lidí nemusí. Kombinovat ji můžete se všemi druhy masa i uzenin a skvělá je také se sýry. Ale který druh vybrat, abyste u grilu zazářili?

Které druhy jsou vhodné na gril

Při grilování zeleniny se fantazii meze nekladou. Pokud zvládne i jinou tepelnou úpravu a je stále dobrá, určitě grilováním nešlápnete vedle.

Chcete-li vybrat to nejlepší, sáhněte po cuketě, lilkupaprice. Cukety i lilky kupte spíše menší, protože ty mají jemnější chuť a nejsou přezrálé. Papriku zvolte červenou, oranžovou nebo žlutou, zelená se na gril nehodí, protože je nahořklá. Papriky jsou ideální na naplnění, vyzkoušejte do „lodiček“ z paprik dát třeba mozzarellu nebo feta sýr a uvidíte, jak se budou chuťové pohárky hostů radovat.

Skvělou volbou jsou také klasy kukuřice, cibule, brambory, rajčata a z hub žampiony. Nebojte se improvizovat a zkoušet nové druhy. Důležité je samozřejmě vhodné ochucení zeleniny a správná příprava.

Správná příprava šťavnaté grilované zeleniny

I když je grilování zeleniny jednoduché a rychlé, často se dopouštíme chyb, kvůli kterým je potom pokrm vysušený nebo připálený. Jak na to – a správně?

Zeleninu před grilováním omyjte vodou a osušte. Poté ji nakrájejte na silnější plátky. Pokud chcete grilovat menší kousky například jako přílohu, dejte zeleninu na grilovací tácek. Nikdy ji nesolte před grilováním, protože by pustila šťávu a vysušila se. Stejně tak ji nekořeňte, protože by se koření na grilu spálilo – zkrátka veškeré dochucování nechejte na konec. Zeleninu můžete jen lehce postříkat směsí vody a oleje a pak ji hned přemístěte na rozpálený gril. Grilujte tak dlouho, dokud nebude povrch opečený dozlatova.

Poté přendejte zeleninu do misky a můžete začít ochucovat. Osolte ji, opepřete a můžete přidat směs vašich oblíbených bylinek. Ale moc to s kořením nepřehánějte, nejlépe vynikne samotná chuť zeleniny jen se špetkou soli.

Skvělé recepty a inspiraci naleznete na blogu Kuchařka pro dceru.

Grilováním zeleniny si uděláte radost nejen požitkem z dobrého jídla, ale také prospějete svému tělu, proto se při příštím posezení s přáteli nebojte ji do svého repertoáru zařadit.

Zpět na blog

Další úlovky z blogu
Prakticky i zábavně ze světa nábytku a zahrady

Zdravé grilování s technologií RBS

Grilování k létu neodmyslitelně patří, ale způsob, kterým griluje většina Čechů, moc nepřeje perfektní postavě do plavek. Bez ohledu na kalorie je častá také konzumace připáleného masa a tuk odkapávající na žhavé dřevo, či uhlí. Chcete zamávat nezdravému grilování? Pokud ano, rádi vás seznámíme…

Celý článek

Rady a tipy 08. 08. 2018

Jaké maso na gril? Steaky, ryby, nebo libové masíčko?

Sezóna grilování je v plném proudu a na grilu přistávají uzeniny, steaky, ryby i zelenina. Chcete se dovědět něco více o grilování masa? Potom je tady pro vás tento článek, ve kterém se budeme věnovat výběru masa vhodného na gril. Dobrý steak je tak trochu věda Chutný a šťavnatý steak vzniká…

Celý článek

Rady a tipy 02. 08. 2018

Grilujeme na plynu, grilujeme rychle a bez kouře

Zvažujete pořízení nového grilu a nejste si jisti, který typ vybrat? Rádi vám představíme zahradní grily na plyn, které u nás v Česku ještě nejsou tolik rozšířené, jako ty na dřevo a uhlí, ale jejich nákup rozhodně stojí za úvahu. Plynové grily mají spoustu výhod. Jakých? To si povíme v tomto…

Celý článek

Rady a tipy 23. 07. 2018

Víte, co znamená zkratka BBQ?

Slyšeli jste někdy o BBQ neboli barbecue a nejste si jisti, co přesně to znamená? Rádi vás s významem této kulinářské techniky seznámíme, a navíc přidáme vynikající recept na domácí barbecue omáčku, po které se při grilování jen zapráší. Co je to barbecue? Barbecue, zkratkou BBQ, je druh…

Celý článek

Rady a tipy 19. 07. 2018