Úvod Blog Jak zdravě grilovat

Jak zdravě grilovat

20. 01. 2018 Rady a tipy

K letním večerům patří rozpálený gril či ohniště a opékání dobrot. Většina z nás má tyto chvíle spojené se špekáčkem, ze kterého pomalu odkapává tuk, nebo s kusem flákoty pořádně namočeným v olejové marinádě. Víte, jak jednoduše spojit večerní barbecue se zdravou stravou, abyste se po grilovačkách nemuseli stydět vyrazit k vodě v plavkách?

Co potřebujete znát ke zdravému grilování

Základem zdravého grilování je výběr správných surovin. Na to myslete už při nákupu a vybírejte vše čerstvé a kvalitní. Nejlepší variantou pro vaši figuru jsou ryby a libové maso, případně zelenina a ovoce, které můžete využít i jako přílohu a vyhnout se tak pečivu.

Samotný způsob úpravy jídla – grilování – patří těm k nejdietnějším. Nesmí při něm ale docházet k hoření odkapávaných šťáv. Tomu můžete zabránit například používáním grilovacích tácků, nebo pořízením kontaktního plynového grilu.

Grilujte na optimálním žáru a teplotě tak, aby se potraviny nespálily. Neméně důležitý je i výběr paliva. Při klasickém grilování se vyhněte příliš smolnatým druhům dřeva (například borovici). Pokud vlastníte gril vhodný na dřevěné uhlí, máte vyhráno.

Zdravě pro milovníky masa i zeleniny

Jistě se těšíte na další grilovací sezónu a my pro vás máme recept, které byste do svého zdravějšího repertoáru rozhodně měli zařadit. Vhodnou dietní variantou jsou špízy, které jsou jednoduché a při jejich přípravě nestrávíte u grilu celý večer.

Na čtyři porce budete potřebovat dvě kuřecí prsa, 250 g cherry rajčat, jednu papriku, cibuli a žampiony. Kuřecí maso omyjte a nakrájejte na větší kousky, stejně tak i zeleninu a žampiony. Vše dle vlastní fantazie napichujte na dřevěnou špejli, nebo kovový špíz. Pokud nemáte gril, který kapající šťávy řeší za vás, hotové špízy naskládejte alespoň na grilovací tácek.

Potírejte je marinádou ze dvou lžic olivového oleje, soli, pepře a dalšího koření dle chuti (doporučujeme oregano a bazalku). Grilujte dozlatova ze všech stran zhruba 20 minut.

Ještě rychleji lze připravit i bezmasou veganskou variantu. Stačí nahradit kuřecí maso například uzeným tofu. Nezapomeňte jej také dostatečně ochutit. Vegetariánům můžete nabídnout také grilované sýry nebo grilovanou zeleninu.

Přejeme dobrou chuť a krásné zážitky při grilování nejen s grily Campingaz, jejichž kompletní sortiment naleznete na našem e-shopu. 

Zpět na blog

Další úlovky z blogu
Prakticky i zábavně ze světa nábytku a zahrady

Co chystá Campingaz na rok 2019?

Jako každý rok, stejně tak i letos přišla společnost Campingaz s novinkami na sezónu 2019. Zajímá vás, jaké grily budou letos vládnout našim zahradám? Pokud plánujete pořízení nového parťáka na letní večery, je ideální doba! Elegantní a téměř profesionální grily Campingaz najdou své místo na každé…

Celý článek

Rady a tipy 09. 03. 2019

Rok 2019 bude rokem grilování

Zima je v plném proudu, ale vám už chybí léto, rozpálený gril a dobroty, které na něm připravujete? Nesmutněte a těšte se na sezónu grilování 2019 s námi. Přinášíme vám několik tipů, které v tomto roce zařadit do svého grilovacího repertoáru. Vyzkoušejte nové způsoby grilování Klasikou je…

Celý článek

Rady a tipy 22. 12. 2018

Zdravé grilování s technologií RBS

Grilování k létu neodmyslitelně patří, ale způsob, kterým griluje většina Čechů, moc nepřeje perfektní postavě do plavek. Bez ohledu na kalorie je častá také konzumace připáleného masa a tuk odkapávající na žhavé dřevo, či uhlí. Chcete zamávat nezdravému grilování? Pokud ano, rádi vás seznámíme…

Celý článek

Rady a tipy 08. 08. 2018

Jaké maso na gril? Steaky, ryby, nebo libové masíčko?

Sezóna grilování je v plném proudu a na grilu přistávají uzeniny, steaky, ryby i zelenina. Chcete se dovědět něco více o grilování masa? Potom je tady pro vás tento článek, ve kterém se budeme věnovat výběru masa vhodného na gril. Dobrý steak je tak trochu věda Chutný a šťavnatý steak vzniká…

Celý článek

Rady a tipy 02. 08. 2018