Úvod Blog Jak zdravě grilovat

Jak zdravě grilovat

20. 01. 2018 Rady a tipy

K letním večerům patří rozpálený gril či ohniště a opékání dobrot. Většina z nás má tyto chvíle spojené se špekáčkem, ze kterého pomalu odkapává tuk, nebo s kusem flákoty pořádně namočeným v olejové marinádě. Víte, jak jednoduše spojit večerní barbecue se zdravou stravou, abyste se po grilovačkách nemuseli stydět vyrazit k vodě v plavkách?

Co potřebujete znát ke zdravému grilování

Základem zdravého grilování je výběr správných surovin. Na to myslete už při nákupu a vybírejte vše čerstvé a kvalitní. Nejlepší variantou pro vaši figuru jsou ryby a libové maso, případně zelenina a ovoce, které můžete využít i jako přílohu a vyhnout se tak pečivu.

Samotný způsob úpravy jídla – grilování – patří těm k nejdietnějším. Nesmí při něm ale docházet k hoření odkapávaných šťáv. Tomu můžete zabránit například používáním grilovacích tácků, nebo pořízením kontaktního plynového grilu.

Grilujte na optimálním žáru a teplotě tak, aby se potraviny nespálily. Neméně důležitý je i výběr paliva. Při klasickém grilování se vyhněte příliš smolnatým druhům dřeva (například borovici). Pokud vlastníte gril vhodný na dřevěné uhlí, máte vyhráno.

Zdravě pro milovníky masa i zeleniny

Jistě se těšíte na další grilovací sezónu a my pro vás máme recept, které byste do svého zdravějšího repertoáru rozhodně měli zařadit. Vhodnou dietní variantou jsou špízy, které jsou jednoduché a při jejich přípravě nestrávíte u grilu celý večer.

Na čtyři porce budete potřebovat dvě kuřecí prsa, 250 g cherry rajčat, jednu papriku, cibuli a žampiony. Kuřecí maso omyjte a nakrájejte na větší kousky, stejně tak i zeleninu a žampiony. Vše dle vlastní fantazie napichujte na dřevěnou špejli, nebo kovový špíz. Pokud nemáte gril, který kapající šťávy řeší za vás, hotové špízy naskládejte alespoň na grilovací tácek.

Potírejte je marinádou ze dvou lžic olivového oleje, soli, pepře a dalšího koření dle chuti (doporučujeme oregano a bazalku). Grilujte dozlatova ze všech stran zhruba 20 minut.

Ještě rychleji lze připravit i bezmasou veganskou variantu. Stačí nahradit kuřecí maso například uzeným tofu. Nezapomeňte jej také dostatečně ochutit. Vegetariánům můžete nabídnout také grilované sýry nebo grilovanou zeleninu.

Přejeme dobrou chuť a krásné zážitky při grilování nejen s grily Campingaz, jejichž kompletní sortiment naleznete na našem e-shopu. 

Zpět na blog

Další úlovky z blogu
Prakticky i zábavně ze světa nábytku a zahrady

Únorové tipy na značkové grily Campingaz

Máte rádi chvíle u otevřeného ohně, dobrodružství pod stanem, grilované speciality nebo tradiční opékání špekáčků? Připravili jsme pro vás TOP 5 produktů pro grilovací sezónu 2022! Kontaktní plynové grily vytvoří dominantu vaší zahrady a otevřené ohniště se stane příjemným elementem pro romantické…

Celý článek

Rady a tipy 14. 02. 2022

Seznamte se s nejmodernější technologií Campingaz

Nové plynové grily 3 a 4 series pro dosažení ještě chutnějších výsledků při grilování. Chytré, inovativní a moderní – přesně tato superlativa vystihují novou řadu, která promění všední grilování v exkluzivní zážitek. CAMPINGAZ PLYNOVÝ GRIL SERIES 3 PREMIUM S Insta clean aqua Rychlé a…

Celý článek

Rady a tipy 26. 01. 2022

Jak vyčistit zahradní gril před sezónou. Známe všechny fígle

Sezóna grilování se pomalu blíží. Už se taky těšíte, až vyměníte plotnu v kuchyni za rozpálený rošt? Dříve, než se na to vrhnete, nezapomeňte, že před zahájením grilovacích večerů pořádně vyčistit gril. Jak na to? To se dozvíte v dnešním článku. Vybavení pro čištění zahradního grilu Čištění grilu…

Celý článek

Rady a tipy 10. 02. 2021

Grilujte po celý rok, klidně i v zimě. Jak na to?

Jestli jste ještě nezkusili zimní grilovačku, o hodně přicházíte. Zatímco v létě je pobyt u grilu kvůli horku spíš nutným zlem mezi chystáním surovin a mlaskáním nad plnými talíři, v zimě je to jiné. S přípravou jídla si můžete dát na čas, protože gril vás krásně zahřeje. Ale co grilovat v zimě? A…

Celý článek

Rady a tipy 24. 11. 2020