Úvod Blog Jak připravit gril na léto

Jak připravit gril na léto

27. 03. 2018 Rady a tipy

Grilovací sezóna se pomalu, ale jistě blíží. Chystáte se vytáhnout gril a připravit dobroty pro sebe, rodinu a přátele? Nezapomeňte jej na sezónu náležitě připravit – pravidelnou údržbou zajistíte dlouhou životnost grilu a také jídlo z něj bude chutnat, jak má.

Příprava grilu na sezónu

I když o gril pravidelně pečujete, před sezónou jej vždy pořádně očistěte. Vytáhněte rošt a vydrhněte jej hadříkem nebo houbičkou, horkou vodou a saponátem na mytí nádobí, nebo nejlépe speciálním přípravkem, který gril zbaví i těch nejzáludnějších nečistot. Dalším užitečným pomocníkem je Čisticí kartáč 2v1, který pořádně očistí připáleniny a praktická škrabka vám pomůže se špínou na rovném povrchu. Vnitřek grilu také pořádně umyjte a osušte. Dotáhněte všechny šrouby grilu, srovnejte nohy a u zavíracího grilu můžete vazelínou promazat panty.

Gril postavte na správné místo – nejlépe tam, kde moc nefouká, abyste zabránili tomu, že omylem něco podpálíte. Gril na pevná paliva jej neumisťujte do bezprostřední blízkosti stolu, aby popel neobtěžoval vaše hosty. Gril musí být samozřejmě umístěn na rovné ploše. Pokud máte děti, nebo se nějaké budou grilování účastnit, vždy jim vysvětlete, že je oheň nebezpečný a pomáhat mohou pouze pod dohledem a opatrně.

K plynovým grilům si opatřete dostatečnou zásobu plynových lahví a kartuší, jsou totiž zpravidla prázdné v tu nejméně vhodnou chvíli, stejně jako kbelík s uhlím u grilu na pevná paliva. Pokud vaše nářadí dosluhuje, nebo pořád používáte kuchyňský příbor, vězte, že pořádná sada grilovacího nářadívám značně ulehčí práci. Přikoupit můžete také nový rošt – třeba speciální na ryby nebo drůbež.

Preventivní péče

Po každém grilování gril otřete a zbavte mastnoty. Dřevěný popel můžete použít na záhonky nebo ke stromům jako hnojivo. Pokud gril zrovna nepoužíváte, nebo když se blíží déšť a letní bouřky, chraňte jej obalem na gril. Nabízíme čtyři velikosti ochranných obalů na grily, určitě jedna z nich padne i na ten váš. Gril po dešti nebude mokrý a zabráníte tím možnému rezavění.

Zpět na blog

Další úlovky z blogu
Prakticky i zábavně ze světa nábytku a zahrady

Zdravé grilování s technologií RBS

Grilování k létu neodmyslitelně patří, ale způsob, kterým griluje většina Čechů, moc nepřeje perfektní postavě do plavek. Bez ohledu na kalorie je častá také konzumace připáleného masa a tuk odkapávající na žhavé dřevo, či uhlí. Chcete zamávat nezdravému grilování? Pokud ano, rádi vás seznámíme…

Celý článek

Rady a tipy 08. 08. 2018

Jaké maso na gril? Steaky, ryby, nebo libové masíčko?

Sezóna grilování je v plném proudu a na grilu přistávají uzeniny, steaky, ryby i zelenina. Chcete se dovědět něco více o grilování masa? Potom je tady pro vás tento článek, ve kterém se budeme věnovat výběru masa vhodného na gril. Dobrý steak je tak trochu věda Chutný a šťavnatý steak vzniká…

Celý článek

Rady a tipy 02. 08. 2018

Grilujeme na plynu, grilujeme rychle a bez kouře

Zvažujete pořízení nového grilu a nejste si jisti, který typ vybrat? Rádi vám představíme zahradní grily na plyn, které u nás v Česku ještě nejsou tolik rozšířené, jako ty na dřevo a uhlí, ale jejich nákup rozhodně stojí za úvahu. Plynové grily mají spoustu výhod. Jakých? To si povíme v tomto…

Celý článek

Rady a tipy 23. 07. 2018

Víte, co znamená zkratka BBQ?

Slyšeli jste někdy o BBQ neboli barbecue a nejste si jisti, co přesně to znamená? Rádi vás s významem této kulinářské techniky seznámíme, a navíc přidáme vynikající recept na domácí barbecue omáčku, po které se při grilování jen zapráší. Co je to barbecue? Barbecue, zkratkou BBQ, je druh…

Celý článek

Rady a tipy 19. 07. 2018