Úvod Blog Grilujte celý rok. Je to snadné

Grilujte celý rok. Je to snadné

31. 01. 2018 Rady a tipy

Každý má grilování zažité jako aktivitu týkající se hlavně letních měsíců. Proč ale nevyužívat gril celoročně? Co připravit na jaře, v létě, na podzim, a dokonce i v zimě? Tipy na suroviny i konkrétní recepty si můžete přečíst v dnešním článku.

Jarní grilování na prvním sluníčku

Jaro je obdobím zeleně, čerstvého vzduchu a očisty těla. Připravte si tedy něco zdravého a lehkého. Ideální volbou je panini. Na 5 porcí vám stačí deset plátků světlého chleba, nebo 5 baget a máslo na potření. Naplnit je už můžete čímkoli, na co máte zrovna chuť. Ideální je kombinace sýru (hermelín, ementál, gouda…) a zeleniny. Nezapomeňte přidat zelené listy, je přece jaro – dobře poslouží třeba rukola, polníček, baby špenát nebo jakýkoli salát.

Další inspirací mohou být recepty na grilovaného kapra s lehkým bramborovým salátem, kterým si připomenete Vánoce a pokud chcete vyzkoušet něco nového, je choripan (chorizo v bagetě s omáčkou chimichurri) to pravé pro vás.

Ozvláštnění letní klasiky

V létě je dobré dbát o svou figuru, ale s grilováním to občas úplně neladí. Zkuste občas špekáčky a steaky vyměnit za rybu. Na gril se výborně hodí třeba pstruh. Připravte si k němu zeleninový salát a zdravá a vynikající rychlovka je na světě.

Pokud nemáte chuť na maso, vyzkoušejte grilovaný camembert s topinkami a zapijte jej skvělým nápojem Tinto de Verano.

Co grilovat na podzim?

Chodíte houbařit? Pokud ano, i houby jsou na grilu výborné. Nemusíte je ale jen nasucho grilovat, ale pomocí pánve na gril zvané paella můžete vytvořit krémovou houbovou omáčku, na kterou se k vám budou hosté rádi vracet.

Připravte si 400 g hub, 4 stroužky česneku, 40 g másla, 2 šalotky, 250 ml smetany ke šlehání, listovou petržel a citronovou šťávu. Na másle orestujte houby a šalotku, po chvíli přidejte na plátky nakrájený česnek. Osolte, opepřete a lehce zakápněte citronem. Nakonec do pánve přilejte smetanu a povařte, až zhoustne. K houbové omáčce se hodí hovězí steaky.  

Připravte si paellu také na valencijský způsob, nebo se vrhněte na grilovací klasiku - hamburger.

Zimní sladké grilování

Nemusíte grilovat jen maso, zeleninu a sýry. Na grilu si klidně můžete upéct koláč. Nevěříte? Pořiďte si keramický kámen a pojďte to vyzkoušet.

Listové těsto vyválejte na velikost kamene, přidejte na něj nakrájené hrušky, posypte cukrem smíchaným s kardamomem, přidejte plátky mandlí, pokapejte máslem a okraje potřete vajíčkem. Po dvaceti minutách můžete ochutnávat. 

Na kameni na pizzu můžete ugrilovat i výborný křupavý cibulový koláč.

Zpět na blog

Další úlovky z blogu
Prakticky i zábavně ze světa nábytku a zahrady

Zdravé grilování s technologií RBS

Grilování k létu neodmyslitelně patří, ale způsob, kterým griluje většina Čechů, moc nepřeje perfektní postavě do plavek. Bez ohledu na kalorie je častá také konzumace připáleného masa a tuk odkapávající na žhavé dřevo, či uhlí. Chcete zamávat nezdravému grilování? Pokud ano, rádi vás seznámíme…

Celý článek

Rady a tipy 08. 08. 2018

Jaké maso na gril? Steaky, ryby, nebo libové masíčko?

Sezóna grilování je v plném proudu a na grilu přistávají uzeniny, steaky, ryby i zelenina. Chcete se dovědět něco více o grilování masa? Potom je tady pro vás tento článek, ve kterém se budeme věnovat výběru masa vhodného na gril. Dobrý steak je tak trochu věda Chutný a šťavnatý steak vzniká…

Celý článek

Rady a tipy 02. 08. 2018

Grilujeme na plynu, grilujeme rychle a bez kouře

Zvažujete pořízení nového grilu a nejste si jisti, který typ vybrat? Rádi vám představíme zahradní grily na plyn, které u nás v Česku ještě nejsou tolik rozšířené, jako ty na dřevo a uhlí, ale jejich nákup rozhodně stojí za úvahu. Plynové grily mají spoustu výhod. Jakých? To si povíme v tomto…

Celý článek

Rady a tipy 23. 07. 2018

Víte, co znamená zkratka BBQ?

Slyšeli jste někdy o BBQ neboli barbecue a nejste si jisti, co přesně to znamená? Rádi vás s významem této kulinářské techniky seznámíme, a navíc přidáme vynikající recept na domácí barbecue omáčku, po které se při grilování jen zapráší. Co je to barbecue? Barbecue, zkratkou BBQ, je druh…

Celý článek

Rady a tipy 19. 07. 2018