Úvod Blog Češi a grilování? Nejoblíbenější letní kratochvíle

Češi a grilování? Nejoblíbenější letní kratochvíle

16. 03. 2018 Rady a tipy

Co je lepšího než večerní setkání s přáteli po parném dni, s dobrým jídlem, pitím a rozžhaveným grilem? Grilování je v Česku velmi oblíbeným způsobem, jak trávit volný čas a mnozí se na něj těší celou zimu.

Muži vládnou grilu

Podle průzkumů zhruba se tři čtvrtiny Čechů účastní grilovaček, většinou s rodinou nebo přáteli. Grily většinou obsluhují muži. Téměř v 90 % případů se grilovačky neobejdou bez masa, nejoblíbenější je vepřové a kuřecí. Kdo nemá příležitost vlastní zahradu, rád navštíví restaurační či hospodskou zahrádku, kde se během letních měsíců také griluje ve velkém. Češi jsou zkrátka milovníky grilování, ať už jde o maso, uzeniny či zeleninu.

Většina těch, kteří grilování propadli, si co nejdříve pořídili vlastní gril. Pokud chcete pomoci s výběrem, přečtěte si článek Nejlepší masíčko připravíte na grilech Campingaz, kde se dozvíte základní informace o námi nabízených grilech.

Grilování se teprve začínáme učit

Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu v rozhovoru pro Aktuálně.cz říká:

„Grilování máme stejně jako chataření a chalupaření, jak se říká, "na žíle". Prostě ho milujeme. Dokonce jsem četl, že kromě Američanů jsme to my, kdo nejvíc poslouchá country a zároveň také patříme do skupinky pěti grilovacích velmocí. Musíme si ale uvědomit, že grilování sice milujeme, ale až teprve teď se ho začínáme učit.“

Proč si to myslí? Lidé by se měli více zaměřit na kvalitu surovin a správnou přípravu pokrmů při grilování, vyhnout se spáleným kusům a vhodně pracovat s tukem a nástroji. Zásady grilování jsme také shrnuli v Jak grilovat bezpečně.

Nezapomínejte na originální chuť surovin, je škoda ji zbytečně schovat pod směsi grilovacího koření, hořčice a kečupu. K dochucení během grilování bohatě stačí sůl, pepř a trocha bylinek, ideálně rovnou ze zahrádky. Připravte si i trochu zeleniny místo bílého chleba a grilování rázem nebude takovou zátěží pro vaši figuru. Maso vybírejte nejlépe u kvalitního řezníka, který vám poradí, které se na gril hodí nejlépe.

Potom stačí už jen svolat partu přátel, rodinu, rozpálit gril a zábava může začít!

Zpět na blog

Další úlovky z blogu
Prakticky i zábavně ze světa nábytku a zahrady

Zdravé grilování s technologií RBS

Grilování k létu neodmyslitelně patří, ale způsob, kterým griluje většina Čechů, moc nepřeje perfektní postavě do plavek. Bez ohledu na kalorie je častá také konzumace připáleného masa a tuk odkapávající na žhavé dřevo, či uhlí. Chcete zamávat nezdravému grilování? Pokud ano, rádi vás seznámíme…

Celý článek

Rady a tipy 08. 08. 2018

Jaké maso na gril? Steaky, ryby, nebo libové masíčko?

Sezóna grilování je v plném proudu a na grilu přistávají uzeniny, steaky, ryby i zelenina. Chcete se dovědět něco více o grilování masa? Potom je tady pro vás tento článek, ve kterém se budeme věnovat výběru masa vhodného na gril. Dobrý steak je tak trochu věda Chutný a šťavnatý steak vzniká…

Celý článek

Rady a tipy 02. 08. 2018

Grilujeme na plynu, grilujeme rychle a bez kouře

Zvažujete pořízení nového grilu a nejste si jisti, který typ vybrat? Rádi vám představíme zahradní grily na plyn, které u nás v Česku ještě nejsou tolik rozšířené, jako ty na dřevo a uhlí, ale jejich nákup rozhodně stojí za úvahu. Plynové grily mají spoustu výhod. Jakých? To si povíme v tomto…

Celý článek

Rady a tipy 23. 07. 2018

Víte, co znamená zkratka BBQ?

Slyšeli jste někdy o BBQ neboli barbecue a nejste si jisti, co přesně to znamená? Rádi vás s významem této kulinářské techniky seznámíme, a navíc přidáme vynikající recept na domácí barbecue omáčku, po které se při grilování jen zapráší. Co je to barbecue? Barbecue, zkratkou BBQ, je druh…

Celý článek

Rady a tipy 19. 07. 2018