Úvod Blog Češi a grilování? Nejoblíbenější letní kratochvíle

Češi a grilování? Nejoblíbenější letní kratochvíle

16. 03. 2018 Rady a tipy

Co je lepšího než večerní setkání s přáteli po parném dni, s dobrým jídlem, pitím a rozžhaveným grilem? Grilování je v Česku velmi oblíbeným způsobem, jak trávit volný čas a mnozí se na něj těší celou zimu.

Muži vládnou grilu

Podle průzkumů zhruba se tři čtvrtiny Čechů účastní grilovaček, většinou s rodinou nebo přáteli. Grily většinou obsluhují muži. Téměř v 90 % případů se grilovačky neobejdou bez masa, nejoblíbenější je vepřové a kuřecí. Kdo nemá příležitost vlastní zahradu, rád navštíví restaurační či hospodskou zahrádku, kde se během letních měsíců také griluje ve velkém. Češi jsou zkrátka milovníky grilování, ať už jde o maso, uzeniny či zeleninu.

Většina těch, kteří grilování propadli, si co nejdříve pořídili vlastní gril. Pokud chcete pomoci s výběrem, přečtěte si článek Nejlepší masíčko připravíte na grilech Campingaz, kde se dozvíte základní informace o námi nabízených grilech.

Grilování se teprve začínáme učit

Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu v rozhovoru pro Aktuálně.cz říká:

„Grilování máme stejně jako chataření a chalupaření, jak se říká, "na žíle". Prostě ho milujeme. Dokonce jsem četl, že kromě Američanů jsme to my, kdo nejvíc poslouchá country a zároveň také patříme do skupinky pěti grilovacích velmocí. Musíme si ale uvědomit, že grilování sice milujeme, ale až teprve teď se ho začínáme učit.“

Proč si to myslí? Lidé by se měli více zaměřit na kvalitu surovin a správnou přípravu pokrmů při grilování, vyhnout se spáleným kusům a vhodně pracovat s tukem a nástroji. Zásady grilování jsme také shrnuli v Jak grilovat bezpečně.

Nezapomínejte na originální chuť surovin, je škoda ji zbytečně schovat pod směsi grilovacího koření, hořčice a kečupu. K dochucení během grilování bohatě stačí sůl, pepř a trocha bylinek, ideálně rovnou ze zahrádky. Připravte si i trochu zeleniny místo bílého chleba a grilování rázem nebude takovou zátěží pro vaši figuru. Maso vybírejte nejlépe u kvalitního řezníka, který vám poradí, které se na gril hodí nejlépe.

Potom stačí už jen svolat partu přátel, rodinu, rozpálit gril a zábava může začít!

Zpět na blog

Další úlovky z blogu
Prakticky i zábavně ze světa nábytku a zahrady

Únorové tipy na značkové grily Campingaz

Máte rádi chvíle u otevřeného ohně, dobrodružství pod stanem, grilované speciality nebo tradiční opékání špekáčků? Připravili jsme pro vás TOP 5 produktů pro grilovací sezónu 2022! Kontaktní plynové grily vytvoří dominantu vaší zahrady a otevřené ohniště se stane příjemným elementem pro romantické…

Celý článek

Rady a tipy 14. 02. 2022

Seznamte se s nejmodernější technologií Campingaz

Nové plynové grily 3 a 4 series pro dosažení ještě chutnějších výsledků při grilování. Chytré, inovativní a moderní – přesně tato superlativa vystihují novou řadu, která promění všední grilování v exkluzivní zážitek. CAMPINGAZ PLYNOVÝ GRIL SERIES 3 PREMIUM S Insta clean aqua Rychlé a…

Celý článek

Rady a tipy 26. 01. 2022

Jak vyčistit zahradní gril před sezónou. Známe všechny fígle

Sezóna grilování se pomalu blíží. Už se taky těšíte, až vyměníte plotnu v kuchyni za rozpálený rošt? Dříve, než se na to vrhnete, nezapomeňte, že před zahájením grilovacích večerů pořádně vyčistit gril. Jak na to? To se dozvíte v dnešním článku. Vybavení pro čištění zahradního grilu Čištění grilu…

Celý článek

Rady a tipy 10. 02. 2021

Grilujte po celý rok, klidně i v zimě. Jak na to?

Jestli jste ještě nezkusili zimní grilovačku, o hodně přicházíte. Zatímco v létě je pobyt u grilu kvůli horku spíš nutným zlem mezi chystáním surovin a mlaskáním nad plnými talíři, v zimě je to jiné. S přípravou jídla si můžete dát na čas, protože gril vás krásně zahřeje. Ale co grilovat v zimě? A…

Celý článek

Rady a tipy 24. 11. 2020